Et langt, godt hundeliv - Slank ikke blot for et syns skyld

Bør læses af alle... også af dig der ikke mener at genkende problemet.
Af Kim Hesvang


I Danmark regner dyrlæger med. at hver tredje til fjerde hund er overvægtig, og at overvægt hos hunde er det største ernæringsproblem overhovedet. Ikke engang sygdomme forårsaget af mangel på næringsstoffer eller overskud af samme i den daglige kost udgør et problem i tilsvarende størrelses- orden.

Et af de største problemer er imidlertid at få hundeejeren til at forstå problemet, og endnu sværere er det at motivere ham/hende til at gøre noget ved det.

For tilsyneladende er der jo ikke noget problem: hunden er jo glad og frisk, bliver måske lidt forkælet... men "den fejler jo ikke noget"... "og hvad med dig selv dyrlæge?". Hundeejere har en fantastisk evne til at skifte fra forsvar over til angreb.

Hver tredje hundeejer, hvor hunden er overvægtig, mener, at hunden er normalvægtig. Midaldrende og ældre mennesker har de fleste overvægtige hunde, ligesom overvægtige hundeejere har flere overvægtige hunde end "slanke" hundeejere.



Hvad er overvægt og hvad er normalvægt / idealvægt?
Definitionen på overvægt er: "ophobning af overskudsenergi, oplagret som fedt i kroppen"

Der findes ingen nøjagtige vægttabeller for hunde, så det nærmeste, vi kan komme i bedømmelsen af overvægt kontra normalvægt, er bedømmelsen af hundenes ribben: på en normalvægtig hund kan ribbenene enten ses, anes, eller nemt føles; på en overvægtig hund kan man ikke længere nemt føle ribbenene.

Idealvægten er, forudsat der ikke er sket energioverforsyning i vækstfasen (hvalpe og unghunde), den vægt som den udvoksede hund havde fra den var udvokset og et år frem (sædvanligvis fra et til to års alderen). Det er idealvægten, der er målet under enhver slankekur.

Udover overfodring er forskellige faktorer disponerende til overvægt:

Alder: jo ældre (nedsat stofskifte, nedsat motion), desto lettere til "fedme"
Fodertype: hjemmelavet mad (højere energi- og fedtindhold)
Motion: mangel på motion er en vigtig årsag til overvægt
Race: visse hunderacer er disponerede for overvægt: retrievere (labrador-), terriere (cairn, west highland, white, skotsk), cocker spaniel og collie.


De skjulte farer ved overvægt
De fleste farer der er forbundet med overvægt, er skjulte og viser sig først, når skaden er sket, og så er det oftest for sent at fortryde. Overskrides normalvægten med blot 10-15 procent begynder risikoen for skadevirkning på helbredet.

Tegn på overvægt kan være nedsat kondition og halsen. For meget fedt belaster kredsløbet, og hunden bliver hurtigere træt i forbindelse med motion. Stofskiftet øges ligeledes, og da hunde ikke kan komme af med deres overskudsvarme ved at svede, er de i stedet henvist til at halse.
For alle hunde er det naturligt at halse efter motion, men for overvægtige hunde er det ganske almindeligt, at de uden forudgående årsag pludselig begynder at halse.

Overvægt er den hyppigste årsag til, at vore hunde dør for tidligt, og her er en liste over de vigtigste skader og sygdomme, der opstår hos overvægtige hunde:

Bevægelsesproblemer (gigt, skader på ledbånd m.m.) 57% forøget risiko
Hjerte-/karsygdomme 74% forøget risiko
Hudproblemer 40% forøget risiko
Kræft 50% forøget risiko
Nyresygdomme 50% forøget risiko
Stofskiftesygdomme (sukkersyge m.m.) 75% forøget risiko
Anspændthed/nervøsitet

Af ovenstående fremgår, at det er fejlagtigt at tro, at vi giver vore hunde en større kærlighed og livsglæde, når vi overfodrer dem med mad, godbidder og slik.

Nej, tværtimod resulterer overvægt i nedsat kondition, der igen bevirker nedsat bevægelighed; og nedsat bevægelighed medfører nedsat aktivitet, og deraf følgende nedsat livsglæde.

En overvægtig hund ender let med at blive et familiemedlem, hvis eneste fornøjelse består i at æde og sove: et liv uden motivation!


Hvor, hvornår og hvordan går det galt?
Allerede i voksealderen (hvalp og unghund) kan den værste overvægt fremprovokeres. Hvis hunden her overfodres, vil den danne så mange fedtdepoter, at den resten af livet vil være disponeret for at tage på i vægt, idet disse depoter aldrig vil forsvinde helt. Overvægt opstået i voksealderen er den farligste type af overvægt.

Opstår overvægtsproblemet først, når hunden er udvokset. vil det være langt nemmere at opnå positive resultater af en slankekur

Overfodring er den vigtigste årsag til overvægt. Hjemmelavet mad er der størst risiko ved, for foderet er oftest mere fedtrigt end færdigfodertyperne, da resterne fra familiens spisebord tit indeholder de mere fedtrige køddele samt sovs og kartofler.

Færdigfodertyperne (tørfoder og dåsemad) indebærer også en vis risiko. Flere mærker er så højkoncentrerede med energi (protein, fedt og kulhydrater) for at øge smageligheden, at de virker fedende ved indtagelse af for hunden normale dagsportioner.

Godbidder og slik hører til højforræderi af sundheden. Det giver sig selv (og enhver er klar over) at chokolade m.m. er rene kaloriebomber... specielt for hunde. fordi man aldrig har påvist et kulhydratbehov hos disse. Godbidder som hundekiks m.m. er omtrent lige så farlige, hvis man ikke kompenserer i hundens øvrige måltiders samlede dagsration. En tilfældigt udvalgt og populær "hundegnasker" (rigtigt navn udeladt) indeholder 3,45 kcal. bruttoenergi pr. stk. eller 2,83 kcal. omsættelig energi pr. stk.; dette svarer til, at blot ti stykker givet over en dag til en hund vil øge det daglige kalorieindtag med ca 100 kcal., hvilket for en lille hund vil medføre overvægt i løbet af tre til fire måneder, mens det samme vil ske for den store hund i løbet af et til to år.

Hvis din hund allerede er blevet overvægtig, vil den efter et stykke tid nedsætte sin appetit og dermed sin dagsration af mad. Du vil føle, at til trods for at den næsten intet spiser, forbliver den overvægtig... og du har ganske ret. Selvom dyrlægen måske ikke ser ud som om han tror på dig, så er det en kendsgerning, at stofskiftet m.m. ændrer sig hos den langvarigt overvægtige patient, uden at den dog taber sig deraf:

Motion, eller mangel på samme, er ligeledes en hyppig medårsag til overvægt. Det er individuelt, hvor meget den enkelte hunderace bør motioneres dagligt; hvis du er i tvivl, så spørg din dyrlæge... eller spørg i specialklubben. Husk, at blot en halv til en times luftning i naturen (eller cykeltur med de større hunderacer) er bedre end flere korte gåture på gaden eller tre-fire timers "selvluftning" i haven.

Har du en overvægtig hund, og kan du ikke nikke genkendende til en eller flere af ovenstående årsagsfaktorer, så kan din hunds overvægt naturligvis også skyldes sygdom, ligesom det er en kendsgerning, at kastrerede og steriliserede hunde får forøget appetit efter operationen. Måske burde du aflægge dyrlægen et besøg for at få sikkerhed for, at du ikke iværksætter en slankeplan på forkert grundlag. Dyrlægen vil f.eks. undersøge din hund for...

stofskiftesygdomme såsom...

- sukkersyge

- lidelser i skjoldbruskkirtel

- lidelser i binyrer

- hjerteblodpropper.


Forebyggelse af overvægt
Husk den daglige motion. Glem ikke din hund, når du kommer træt hjem fra arbejde... og giv den endelig ikke godbidder som kompensation for din dårlige samvittighed. Lær aldrig din hund at tigge ved middagsbordet og husk... luftning i haven er ikke motion.

Giv hellere tyggeben af oksehud i stedet for belønninger såsom chokolade og kiksetyper (i nødstilfælde skal du købe "slankekiks"). Tyggeben er stimulerende, tandrensende beskæftigelsesterapi, og den rette størrelse til din hund kan beskæftige den længe.

Færdigfodertyperne bør indeholde ca. 360 kcal. pr. 100 gram tørstof. Doser efter brugsvejledningen, men vej din hund regelmæssigt (hver måned) for at kontrollere vægtstabiliteten..

Hjemmelavet mad er farligst at sammensætte. Spørg efter''fodringsrecepter" eller -vejledning hos dyrlægen. Husk at hjemmelavet mad normalt skal tilsættes både vitaminer og mineraler.


Når problemet er opstået
Når først et overvægtsproblem er opstået, er det først og fremmest dig, der skal motiveres til at gøre noget ved det. Ligger din viljestyrke på et lavt sted så tag andre med på råd. Hos din dyrlæge kan du f.eks. få støtte, vejledning, vægttabeller og -skemaer at rette dig efter, ligesom du kan få din hund vejet hver uge i startfasen af slankekuren.
Den "gammeldags" slankekur består af øget motionering og mind mad. Den virker... men er ikke særlig behagelig, hverken for dig eller din hund. Hvem kan klare en konstant sulten hund, der kigger med bedende øjne fra madskål til ejer, hvis den ikke ligefrem begynder at tigge. Et andet problem er, at nedsættes den daglige fodermængde, risikerer hunden at komme ud i mangel på vitaminer og mineraler. Den mere behagelige og effektive slankekur skal skitseres i det følgende. Følgende generelle retningslinier bør følges:

fastlæg en målsætning
= den idealvægt, du ønsker din hund skal ned på, vej hunden hver uge (fast tidspunkt og noter resultatet (tegn evt. en kurve over vægttabet).

skift til et foder, der giver 40 procent mindre energi daglig, men hvor fodermængden er nogenlunde den samme som før slankekuren (lad ikke din hund føle sult).

fordel eventuelt dagsrationen I flere små måltider (to eller tre).

ingen godbidder (evt. tyggeben ellertil nød slankekiks).

god motionering (dog ikke overdrvet i startfasen).

vægttabet må ikke foregå for hurtigt(belaster hjertet):

en lille hund bør tabe sig 250-500 pr. uge
en mellemstor hund bør tabe sig 500- 1000 g pr. uge
en stor hund bør tabe sig 1-2 kg pr.uge.

fastlæg en tidsramme for slankekuren:
10-20 procent overvægt = slankekuren bør strække sig over 5-7 uger
20-30 procent overvægt = slankekuren bør strække sig over 7-8 uger
30-50 procent overvægt = slank kuren bør strække sig over 11-13 uger
husk... når slankekuren er indledt vil din hund først begynde at tabe sig efter 10-14 dage (.opgiv ikke håbet i starten).

hvis din hund efter 14. dage ikke har tabt sig, bør du skære 20 procent foderrationen (ad gangen).


Hvilket slankefoder skal jeg vælge?
Spiser din hund normalt tørfoder- eller dåsemadfuldkost, vil det være naturligt, af hensyn til mavetarmfunktionen, at fortsætte med et tilsvarende slankeprodukt.

Der findes flere forskellige slankefodere på markedet. De fleste forhandles af dyrlægen, mens enkelte forhandles i få dagligvare- og specialbutikker. Følg doseringsvejledningen og ovenstående generelle retningslinjer. Husk vitamin- og mineralstofbehovet er tilsat foderet.

Spiser din hund normal "hjemmelavet mad,' er det ligeså naturligt at fortsætte med dette; men som tidligere omtalt kræver det en betydelig indsigt i næringsstofbehov at "hjemmefodre" korrekt.

For at lette dette arbejde afsluttes denne artikel med en slankekostplan bestående af magert oksekød (5 procent, gerne kogt), hytteost, gulerødder (gerne rå, revne) samt grønne bønner (kogte).

Foderet er sammensat, så din hund ikke kommer ud i mangelsygdomme: samtlige behov for protein, fedt, kulhydrat, aminosyrer, vitaminer og mineraler er indfriede, hvis du følger fodringsplanen (tabel nr. 1). Og husk, taber hunden sig ikke efter 14 dage nedsættes foderrationen med 20 procent (14 dage ad gangen).


Til slut er der blot at ønske velbekomme og god slankekur!
Lad din hund nyde livet uden at blive forpustet
Du kan lige nå det!


Artiklen er fra DKK´s medlemsblad, HUNDEN, nr. 4, 1992.
"Gengivelse af HUNDENS artikler er kun tilladt med kildeangivelse."


© 1997-2000 by Berit Rosenfeldt.- www.cairn.dk  - jeg laver også gerne din hjemmeside !!
Husk at spørge før du låner noget fra min side !

Revised: 09 Jul 2004 17:37